„Nu pot să fiu mulţumit, chiar dacă am luat medalie. Cine a simţit gustul aurului nu mai poate fi mulţumit după ce ia un bronz. Probabil că şi Cătălina, şi Sandra simt acelaşi lucru. Dar atât s-a putut azi, eu mă bucur că ele s-au concentrat mai mult decât la calificări. Fetele au trecut peste reţinerile mele şi iată că au făcut un rezultat, aşa cum este, dar care ne permite să supravieţuim”, a declarat Belu la conferinţa de presă de după finala feminină pe echipe.
Întrebat cum a fost posibil un asemenea rezultat, în condiţiile în care România este pe un trend descendent în ultimii ani, antrenorul a răspuns: „Prin multă muncă şi prin dăruire. Nu putem să ne comparăm cu Statele Unite, cu China sau cu Rusia. Eu, în România, în momentul de faţă, am avut doar opt gimnaste din care să pot să fac lotul. În fiecare dimineaţă în care mă trezesc, mă întreb cum este posibil lupţi cu americanii, chinezii şi ruşii, văzând potenţialul din aceste ţări. Am înţeles de la Nadia că americanii au patru milioane de legitimaţi. Despre China nu mai vorbim, iar Rusia are şi ea însutit faţă de noi. La acest moment, cu opt gimnaste, atât se poate”.
„Competiţia a fost extrem de dificilă. Cel mai greu a fost să recuperăm decalajul faţă de celelalte puteri ale gimnasticii mondiale, pentru că, din păcate, în ultimii ani, nu prea am mai prins podiumul mondial”, a spus Mariana Bitang la GSPTV.
Concursul a fost cu atât mai dificil pentru gimnastele noastre cu cât acestea au pornit şi cu handicapul de a evolua prima oară la paralele, în mod tradiţioanl un aparat slab pentru echipa României.
„Nu a fost uşor, s-a dovedit din nou că avem un handicap major la paralele. Am pornit practic la o luptă de recuperare a celor şase puncte care ne despărţeau de contracandidatele noastre. Fetele s-au mobilizat, iar competiţia a fost mai echilibrată şi mai bună pentru noi decât în calificări”, a mai precizat antrenoarea.
La fel ca şi Octavian Belu, Mariana Bitang este de părere că medalia de bronz cucerită de echipa României la Jocurile Olimpice reprezintă rezultatul maxim care poate fi obţinut la momentul actual, însă are şi două mari regrete: „Regret că nu s-a arbitrat aşa cum ar fi trebuit să se arbitreze, dar nu e cazul să discut eu acum de arbitraj. Probabil o vor face cei care sunt abilitaţi să o facă. De asemenea, îmi pare rău că Larisa nu este la capacitate maximă din punct de vedere fizic”.
Larisa Iordache s-a accidentat la călcâi înaintea concursului de calificare, iar prezenţa sa în competiţia de la Londra a fost incertă până în ultimul moment. În cele din urmă, a contat dorinţa gimnastei.
„Larisa şi-a dorit foarte mult să concureze, iar noi n-am putut s-o privam de şansa de a fi prezentă la Olimpiadă. Dacă aş fi deci eu, n-aş fi lăsat-o să concureze. Practic, timp de o săptămână, am încercat s-o menajăm, să n-o lăsam să forţeze piciorul. Ea lucrează acum neantrenată şi în continuare cu durere la picior. Dar eu nu pot trece peste dorinţa ei”, a explicat Bitang.
Odată încheiat concursul pe echipe, gimnastele şi antrenorii lor privesc deja spre finalele de la individual-compus şi pe aparate.
„Cea mai grea medalie este cea pe echipe. De acum, fiecare trebuie să-şi gestioneze potenţialul tehnic şi psihic la maximum. Avem şanse şi la aur”, este de părere Bitang.
Diana Bulimar este una dintre fetele care ne vor reprezenta în finalele pe aparate, ea fiind calificată la bârnă: „Mă bucur că am contribuit şi eu la această medalie. Sunt mulţumită de paralele, a fost bine la sol, iar la bârnă nu chiar. Această evoluţie îmi dă însă moral pentru concursurile viitoare şi mă bucur că am dovedit încă o dată că suntem o echipă unită".
Larisa Iordache consideră că România a reuşit să urce pe podiumul olimpic pentru că ratările au lipsit din exerciţiile prezentate luni seară: „Orice medalie la Jocurile Olimpice este extrem de importantă pentru un sportiv. A fost un concurs mai bun decât în calificări, dar tot timpul e loc şi de mai bine. Ne bucurăm însă că nu am avut nicio ratare şi asta s-a şi văzut. Presiune a fost tot timpul, şi emoţii, însă noi am fost mulţumite că am făcut exerciţiile aşa cum a trebuit”.
Octavian Belu: „Este un rezultat care ne permite să supravieţuim”
Octavian Belu, cel mai titrat antrenor din gimnastica mondială, spune că, atunci când eşti obişnuit cu aurul, e greu să accepţi bronzul. Recunoaşte însă că, în acest moment, nu se putea face mai mult.

Foto: Agerpres
Citește și...
-
Carol Eduard Novak, a doua medalie la Jocurile Paralimpice: Argint în proba de contratimp individual pe şosea
05 Sep, 14:30 | 5 comentarii -
Sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice şi antrenorii lor au fost decoraţi la Palatul Cotroceni
14 Aug, 11:47 | 1 comentarii -
Atletism: Mirela Lavric a ratat calificarea în finala probei de 800 de metri
10 Aug, 00:57 | 0 comentarii -
Atletism: Esthera Petre nu s-a calificat în finala probei de săritură în înălţime
09 Aug, 14:21 | 1 comentarii -
Atletism: Bianca Perie nu a prins finala la aruncarea ciocanului
08 Aug, 15:55 | 0 comentarii
Citeşte mai multe despre:
echipa feminina de gimnastica a Romaniei, Romania la JO 2012., Londra 2012., JO 2012., Jocurile Olimpice, Octavian Belu, Mariana Bitang, Diana Bulimar, Larisa Iordache
+ adauga comentariu
COMENTARII (5):
-
VA MULTUMIM FETELOR VOUA SI ANTRENORILOR VOSTRI. TOT RESPECTUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI
-
Felicitari in primul rand antrenorilor de aur, domnului Belu si doamnei Bitang. Felicitari din toata inima si Fetelor (cu F mare!). Va MULTUMIM!
-
daca si in politica s-ar lucra la fel am fi departe;bravo fetelor sunteti gigantice pentru un popor mic
-
felicitari echipei si antrenorilor, in conditiile de fata este o performanta, va multumim si suntem mandri de voi
Adauga comentariu
* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate
RESPECT