De la Gruia la Stângă - Istoria handbalului românesc la Jocurile Olimpice
08 Iun, 12:15 |
1 comentarii
În anii '70 şi '80, handbalul românesc a participat constant la turneele olimpice. Şi nu a fost vorba doar de un simplu act de prezenţă, România cucerind între 1972 şi 1984 o medalie de argint şi trei de bronz la masculin, în timp ce fetele au obţinut un loc 4 la Montreal, în 1976.
Saori Yoshida, micuţul Terminator din Japonia, aproape de un record legendar
07 Iun, 13:58 |
0 comentarii
Puţini sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Londra au atâtea motive şi par atât de siguri de victorii până pe prima treaptă a podiumului ca luptătoarea niponă Saori Yoshida.
Friba Razayee şi Robina Muqimyar - Primele sportive afgane la Jocurile Olimpice
07 Iun, 13:13 |
0 comentarii
Au fost primele femei din Afganistan care au concurat la Olimpiadă. Talibanii căzuseră de la putere, vântul schimbării adia prin ţară şi viitorul părea mai bun ca trecutul.
Eroul naţional din Mali, calificat cu un wildcard la Jocurile Olimpice de la Londra
06 Iun, 12:10 |
0 comentarii
Pentru mica ţară africană Mali, un fost fotbalist reprofilat în luptător de taekwondo a fost cea mai mare şansă la o medalie olimpică în 2008, la Beijing. Acum, acele speranţe sunt reaprinse de un wildcard oferit de către organizatori eroului naţional Daba Modibo Keita.
Ştefan Somodi - Românul care a urcat pe podiumul olimpic reprezentând Ungaria
06 Iun, 09:44 |
8 comentarii
România a aşteptat până în 1924 pentru a cuceri prima medalie olimpică, bronzul de la Paris al echipei naţionale de rugby, însă cel dintâi succes românesc la Olimpiadă a fost obţinut cu aproape 20 de ani înainte.
Goksu Uctas - A supravieţuit unui cutremur devastator şi a devenit prima gimnastă din Turcia calificată la JO
05 Iun, 16:05 |
0 comentarii
La 9 ani, Goksu Uctas a supravieţuit în urma unui cutremur devastator care a lovit Turcia. La 13 ani distanţă de acel moment, se pregăteşte să devină prima gimnastă din ţara sa prezentă la Jocurile Olimpice.
Manuel Huerta, un cubanez care îşi urmează visul olimpic în Statele Unite
05 Iun, 14:35 |
0 comentarii
Există un stereotip în privinţa cubanezilor din Statele Unite. Inclusiv Fidel Castro îi numeşte „Mafia din Miami”. Dar Manuel Huerta vrea să schimbe această idee preconcepută, iar Jocurile Olimpice de la Londra reprezintă o foarte bună oportunitate.
Salutul Black Power - Momentul în care spiritul radical al anilor '60 a eclipsat Jocurile Olimpice
05 Iun, 10:13 |
0 comentarii
16 octombrie 1968, Ciudad de Mexico. Americanul Tommie Smith câştigă proba de 200 de metri din cadrul Jocurilor Olimpice, cu un nou record mondial, 19,83 secunde, fiind urmat de australianul Peter Norman şi de un alt atlet din Statele Unite, John Carlos. La festivitatea de premiere, cei doi sportivi americani de culoare au protestat împotriva discriminării rasiale la care erau supuşi în propria ţară, având şi susţinerea tacită a medaliatului cu argint. Un gest care a rămas printre cele mai controversate din istoria Olimpiadelor şi care a oferit una dintre imaginile simbol ale secolului trecut.
Campioana olimpică la gimnastică Shawn Johnson s-a retras din activitate
04 Iun, 12:10 |
0 comentarii
Cvatrupla medaliată olimpică Shawn Johnson din Statele Unite ale Americii a anunţat, spre surprinderea tuturor, că se retrage din activitatea competiţională din cauza unor probleme mai vechi la genunchi. Johnson era aşteptată să participe la Londra 2012.
Emmanuel Nartey, primul sportiv din Ghana care îşi va reprezenta ţara la judo la Jocurile Olimpice
02 Iun, 12:49 |
0 comentarii
Un soldat de 29 de ani, Emmanuel Nartey, va fi primul sportiv din Ghana care îşi va reprezenta ţara în concursul de judo din cadrul Jocurilor Olimpice.
Ungaria - URSS, cel mai sângeros meci de polo din istorie
02 Iun, 10:35 |
6 comentarii
6 decembrie 1956. La doar câteva săptămâni după ce trupele sovietice au invadat Budapesta pentru a înăbuşi Revoluţia Ungară, cele două ţări s-au întâlnit în semifinala turneului olimpic de polo de la Melbourne, în ceea ce a rămas în istorie drept unul dintre cele mai violente şi încărcate din punct de vedere politic evenimente petrecute vreodată la Jocurile Olimpice.
Tenisul la Jocurile Olimpice - o disciplină în care românilor nu le-a fost dat să strălucească
01 Iun, 15:39 |
0 comentarii
Tenisul s-a aflat printre sporturile practicate la Olimpiadă încă de la prima ediţie, în 1896, însă sportivii români nu au avut ocazia să strălucească la Jocurile Olimpice.
Vladimir Salnikov - Primul om care a înotat 1.500 de metri în mai puţin de 15 minute
01 Iun, 11:38 |
0 comentarii
Pe 22 iulie 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, înotătorul Vladimir Salnikov a cucerit medalia de aur în proba de 1.500 de metri liber, stabilind un nou record mondial. Performanţa sa a reprezentat însă mai mult decât atât, pentru că sovieticul a devenit primul om care a parcurs distanţa respectivă în mai puţin de 15 minute.
Kerri Strug - Într-un picior, spre titlul olimpic
31 Mai, 11:16 |
0 comentarii
Echipa feminină de gimnastică a Statelor Unite nu reuşise să cucerească niciodată titlul olimpic, până în 1996. Lucrurile aveau să se schimbe însă la Atlanta, datorită voinţei incredibile de care a dat dovadă Kerri Strug, accidentată grav la gleznă înainte de săritura decisivă. Fără ea, povestea Celor 7 Magnifice ar fi fost una banală.
Anca Pătrăşcoiu - o primă medalie a înotului românesc şi cel mai frumos moment din viaţa ei
30 Mai, 17:58 |
0 comentarii
Sportivii români au participat la numeroase concursuri internaţionale de înot abia după 1950, iar ediţia din 1952 a Jocurilor Olimpice, de la Helsinki, a marcat participarea primului român la o competiţie oficială: Iosif Novak, care la proba de 100 metri liber s-a clasat pe locul 26.